2011-2012

1 maart 2013: editie Roemenië

5 leerlingen en 2 leerkrachten zijn voor Comenius in Roemenië.

Dit bericht kwam net binnen op mail:

Een warm onthaal, strak programma, fijn weerzien met oude bekenden (Deense headmaster Per vroeg trouwens hoe het met onze Boss was) en wederom zeer enthousiast gastland. Na een perfect voorbereide schooltour door gidsen-slash-studenten, die, jawel fluently English spraken en met een nooit geziene bewondering en affectie hun school voorstelden, werd met enkele opwarmende icebreakers het eerste contact gelegd. We leerden in een drama-English-lesson dat hypes zoals Harlem Shake en gangnam style ook voor de Roemeense jeugd geen geheimen meer kende, zongen samen de chachamichu en ontdekten het basisprincipe van theater: voel je medespeler on stage.

Elke Roemeense leerkracht behandelt ons alsof we tot de royalty behoren, wil ons liever overal naartoe brengen en vertelt ons wel 10x op een dag hoe geweldig het is dat we er zijn.

Wij wagen ons liever niet in het Roemeense verkeer en ontsnappen door een fikse wandeling maar al te graag even aan oververhitte ruimtes hier. Hier als in een grauwe stad die duidelijk onder de communisten haar grootste bouwmeesters heeft gekend, nu eens blinkende pracht en praal tentoonspreidt, dan weer brede straten vol vervallen oost-blokken aan ons oog opdringt. Speciaal en boeiend, triestig en afstotend tegelijk. Gelukkig is samen met ons ook de zon toegekomen, waardoor er toch enige glans op gebouwde erfenis van de Russen geworpen wordt.

Wij zijn benieuwd wat dit Europees avontuur ons nog meer te bieden heeft, want een ding is zeker: Europa leeft hier een voor ons ongekende manier.