Parijs 17 - 19 april 2013

Parijsreis vijfdejaars

17 april, dat is de datum die heel wat vijfdejaars al een hele tijd hadden aangeduid in hun agenda: eindelijk op reis met school! Ondanks het vroege vertrekuur (5 uur!) was iedereen bijzonder opgewekt en enthousiast. Tijdens de busreis werd er hier en daar nog een dutje gedaan om wat extra energie op te doen en omstreeks een uur of elf werden we eindelijk losgelaten in Parijs. We doken meteen de metro in die ons zou brengen naar de belangrijkste bezienswaardigheden. Langs Trocadero, de Eiffeltoren en de Dôme des Invalides ging het naar het Musée Rodin waar tijd gemaakt werd voor het middageten. Daar werden de beelden van Auguste Rodin gekeurd en vervolgens reden we naar de dure winkels van Galéries Lafayette. Nadat iedereen zich een uurtje had kunnen vergapen aan de luxeproducten, gingen we doorheen het centrum van Parijs verder naar les Tuileries. De dag eindigde in le Marais, waar iedereen in één van de charmante restaurants kon gaan eten. Rond 1 uur zat de dag erop en kon iedereen naar bed.
Na alweer een korte nacht vertrokken we ’s morgens naar Père Lachaise waar heel wat groten der aarde begraven liggen: Jim Morrison, Georges-Eugène Haussmann, Edith Piaf, Oscar Wilde… Veel tijd om hier bij stil te staan hadden we niet, want we moesten snel verder naar het Centre Pompidou, waar een reeks conceptuele kunstwerken plots heel duidelijk werden dankzij een woordje uitleg van mevrouw Kaesemans. Vanaf het mooie uitzicht op de bovenste verdieping van dit museum konden we de volgende halte van onze tocht reeds zien: het Musée du Louvre. De Venus van Milo en de Mona Lisa kregen een vluchtige blik.  Vervolgens trokken we verder naar de Notre-Dame en Quartier Latin, de studentenbuurt van Parijs. Nadat de dorst gelaafd was en de magen gevuld, gingen we naar de laatste activiteit van de dag: een tocht over de Seine met de Bateaux Mouches langs de prachtige bouwwerken van Parijs. Toen we terug aan wal waren, stond de bus ons op te wachten om ons naar het hotel te brengen voor onze laatste nacht.
Op de laatste dag splitste de groep zich op: het ene deel bracht een bezoek aan het Musée d’Orsay, de andere groep ging naar de Champs-Elysées. De twee groepen kwamen weer samen aan les Tuileries, waar de bus klaarstond om ons terug naar Dilbeek te brengen.
Het einde van een geslaagde driedaagse!
Bedankt aan de enthousiaste leerkrachten voor het delen van hun kennis over deze prachtige stad!
(verslag: Brent Van Lierde)