Italië 27 maart - 7 april 2013

Italia: La dolce vita

Dit jaar beleefden wij, de zesdes van RC, een uitzonderlijke Italiëreis. Op deze cultuurreis kwamen we in contact met eminente personen. Italië is immers het land van Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Dante en uiteraard van Paus Franciscus. De begeleiders namen ons iedere dag op sleeptouw opdat we de hoogtepunten van dit land zouden ontdekken. Het programma was weliswaar zwaar, maar dankzij de goede sfeer en Henk als buschauffeur, kwamen we in contact met la dolce vita.

Op ons programma stond o.a. Firenze, het antieke Rome, Siena, Assisi en Venetië. In deze steden hebben we telkens kennis gemaakt met de typische Italiaanse keuken en het pittoreske landschap. In de hoofdstad van Toscane waren we getuige van de hoogtepunten van de Renaissance. Zo bezochten we de Basilica di Santa Maria del Fiore en wandelden we over Ponte Vecchio. De grootsheid van deze Duomo heeft voor een epifanie gezorgd en straalde tevens de superioriteit van de Kerk uit. In Siena was het Piazza Del Campo adembenemend. Dit is het meest gekend om de paardenrace, il Palio, die hier tweemaal per jaar wordt gehouden. In Assisi was de wandeltocht naar de top van de berg een mooie uitdaging, die door iedereen met succes werd uitgevoerd. Daarnaast bezochten we enkele kerken ter ere van Franciscus, die in het minimum minimorum leefde en dus een zeer ascetisch leven kende. Een paar dagen later vertoefden we in Venetië, waar we in contact kwamen met romantische steegjes en gondels. Dit was een afsluiter om nooit te vergeten.

Desalniettemin waren de hevige regen op het Forum Romanum en de ontoegankelijkheid van de Sixtijnse Kapel betreurenswaardig. De gloeiende zon op het San Marco in Venetië heeft dit ongetwijfeld goedgemaakt. Bovendien hebben we de mogelijkheid gehad ons de laatste avond uit te leven in de plaatselijke discotheek waardoor we mede kunnen concluderen dat dit een reis was om nooit te vergeten. De lange busrit staat immers in schril contrast met de adembenemende bezienswaardigheden.

Arrivederci Italia!

(verslag: Wouter Van Gansbeke, 6A)

Er werd tijdens de Italiëreis ook een blog bijgehouden. Deze kunnen jullie hier lezen.

Rozenlaan 45, 1700 Dilbeek

02 568 18 18

lyceum@erce.be